Douanekantoren

Kantoren van doorgang

Kantoren van vertrek en bestemming
Er zijn circa 55 kantoren van vertrek en bestemming.
Kantoren van doorgang

Rusland – Azerbeidzjan
Tagirkent – Kazmalyar – Ialama
Yarag – Kazmalyar – Samur

Rusland – China
Starotsurukhaytuyskiy – Keyshantov
Zabaykalsk – Manchzhuria

Rusland – Estland
Ivangorod – Narva
Kunitsina Gora – Koidula
Sumilkino – Luhamaa

Rusland – Finland
Brusnichnoye-Vyborg – Noejamaa
Lotta – Raja Joeseppi
Svetogorsk – Pelkala
Torfjanovka-Vyborg – Vaalimaa
Vyarstilya – Niirala

Rusland – Georgië
Adler – Gantiadi
Nizhniy Zaramag – Mamisoni
Nizhniy Zaramag – Roki
Verkhniy Lars – Kazbegi

Rusland – Letland
Burachki – Terekhovo
Ubylinka – Grebnevo
Ludonka – Vientuli

Rusland – Mongolië
Khandagayty – Borshoo
Kyakhta – Altanbulak
Mondy – Turt
Tashanta – Tsaganur
Tsagan – Tologoy

Rusland – Noorwegen
Borisoglebsk – Kirkenes

Rusland – Oekraïne
Bugayevka – Prosianoe
Donetsk – Izvarino
Grayvoron – Velikaya Pisarevka
Krupets – Ekaterinovka
Kujbyshevo Nekhoteevka – Goptovka
Novosjachtinsk – Dolzjansky
Novye Iurkovichi – Senkovka
Pogar – Gremyach
Rovenki – Taniushevka
Sudzha – Yunakovka
Trojebortnoje – Bachevsk
Veselo-Voznesenka – Novoazovsk
Voloshino – Krasnaya TalovkaPogar

Russ. enclave Kaliningrad – Litouwen
Sovjetsk – Panemune
Tsjernysjevskoje – Kybartai

Russ. enclave Kaliningrad – Polen
Bagrationovsk – Bezledy
Gusev – Goldap
Mamonovo 1 – Gronovo

In alle gevallen dient van tevoren schriftelijk te zijn vastgelegd welke douanekantoren van doorgang en van bestemming worden aangedaan. Bij wijzigingen in instructies onderweg altijd contact opnemen met de opdrachtgever en alleen van de route afwijken als deze de wijziging schriftelijk heeft bevestigd.

Wit-Rusland en Kazakstan vormen met Rusland een douane-unie. Dientengevolge zijn tussen Rusland en deze beide landen de douanekantoren opgeheven. Er dient echter rekening mee te worden gehouden, dat incidenteel controles op persoonsgegevens plaats kunnen vinden.

Inklaring accijnsgoederen
Ter bestrijding van ontduiking van accijnsbetalingen op bepaalde categorieën geïmporteerde goederen (onder andere bier, wijn, spiritualiën, chocolade, sigaretten, auto’s, leren kleding, nieuwe autobanden) is in 1993 een decreet uitgevaardigd over de betaling van invoerrechten op goederen waarvoor accijns is verschuldigd. Volgens het decreet dient de importeur of andere belanghebbende, niet eerder dan 30 dagen en niet later dan 10 dagen vóór de dag dat de goederen de grens passeren, het volledige bedrag aan invoerrechten (importtarief, accijns, inklaringskosten van de douane en BTW) te hebben overgemaakt op de rekening van de douane in de plaats waar de goederen zullen worden ingeklaard.
Tevens dient een kopie van het stortingsbewijs en een voorlopige douaneverklaring binnen diezelfde termijn bij de douane in de plaats van inklaring te worden ingediend. Na verificatie van deze zaken, geeft de douane een vergunning af en informeert de douanepost aan de grens die in de douaneverklaring is opgegeven dat de goederen de grens mogen passeren.
Indien de douane aan de grens geen bericht heeft ontvangen over de afgifte van de ver gunning, of indien het gestorte bedrag lager is dan het uiteindelijk verschuldigde bedrag, wordt het transport bij de grens stopgezet totdat één en ander is opgelost en bijbetaald.
De inklaring kan ook aan de grens geschieden, maar in dat geval worden de verschuldigde
inklaringskosten verdubbeld. Het is dus van belang dat het transport de grenspost passeert die is opgegeven in de douaneverklaring en dat de transporteur altijd vooraf verifieert of de betaling is geschied. Zo niet, dan kunnen er aanzienlijke problemen ontstaan met alle gevolgen van dien.

Vervoer onder dekking van een TIR-carnet
Het vervoer onder dekking van een TIR-carnet naar, door en van Rusland is aan strenge regels
gebonden. Bovendien zijn deze regels constant aan verandering onderhevig. Zo stelt Rusland onder andere de volgende voorwaarden:
• Het BTW-nummer dient op het TIR-carnet te worden vermeld
• De houder van het trekkende voertuig moet dezelfde zijn als de houder van het TIR-carnet
• De nationaliteit van de houder van het trekkende voertuig moet dezelfde zijn als die van de houder van het TIR-carnet
• Vervoer van bier en wijn onder TIR-carnet is mogelijk onder voorwaarde dat de opdrachtgever voor een extra zekerheidsstelling aan de grens zorgt
De Finse en Russische douane hanteren strenge regels aan de Fins-Russische grens met betrekking tot vervoer van elektronica onder TIR-carnet naar Rusland. Op het goederenmanifest van het carnet moet ook vermeld worden: het exacte aantal colli, het soort goederen (bijvoorbeeld tv-toestellen, videoapparatuur) en de EU-goederencode. Achter het manifest moet de factuur worden gesloten en een kopie hiervan achter elk volet.
Het is van het grootste belang om vóór ieder transport van de actuele TIR-bepalingen zoals die in Rusland gelden op de hoogte te zijn en deze toe te passen. Dit om langdurig oponthoud aan de grens, hoge boetes en vastzetten van het voertuig te voorkomen.